Manželova milenka jej zachránila život

17.09.2007 Celý región

Takmer neuveriteľný príbeh, ale život už také niekedy prináša. Mária žila na jednej malej dedinke v Česku na začiatku minulého storočia.
Jej príbeh nám vyrozprávala dnes ešte žijúca starenka, vzdialená príbuzná tejto ženy, ktorej priezvisko si už nepamätala. V tomto roku v apríli to bolo rovných 95 rokov, keď sa svetom niesla tragická správa o potopení slávneho parníka Titanic. Mária vďaka manželovej nevere sa vyhla istej smrti v ľadových morských vlnách.

Spomínaná Mária bola nesmierne skromná a pracovitá a s rodičmi žila vtedy v chudobe. Keď dospela, rodičia jej našli ženícha Rudolfa, vyučeného mechanika, aby sa mala trocha lepšie, lebo vedel zarobiť o nejakú tú zlatku viac ako sedliaci hrdlačiaci na políčku. Nebola to svadba z lásky a Mária Rudolfa spoznala vlastne pár dní pred svadbou. Nemilovala ho, ale časom si privykala žiť s ním. Stalo sa a narodil sa im synček, ktorý dostal meno po otcovi, Rudko. Po jeho narodení prišla kríza na rodinku, Rudolf stratil robotu, a tak sa rozhodol, že pôjde do Ameriky. Vtedy si mnohí takto pomohli. Sľúbil Márii, že keď si niečo zarobí, po čase ona i s dieťaťom prídu za ním.

Čas plynul, Mária žila ďalej u rodičov aj s malým Rudkom a zo dňa na deň sa ako tak pretĺkala. Po niekoľkých mesiacoch Rudolf napísal z Ameriky a v liste poslal nejaké doláre, ktoré neuveriteľne pomohli zlepšiť Máriinu situáciu. Žila takto v starej chalupe už iba s matkou, lebo otec pred krátkym časom umrel, takže lopoty bolo viac, ale zriedkavé listy od Rudolfa vždy pomohli nejakým finančným prídavkom.

Keď už mal Rudko tri roky, prišiel odrazu list a v ňom dve lodné karty na cestu do zámoria. Rudolf písal, že sa už teší, keď ich s dieťaťom privíta na novom kontinente. Mária ostávala v tej chvíli v pomykove a mala čudné pocity z toho, ako sa po takom čase stretne opäť s mužom, ktorý jej k srdcu veľmi neprilnul. Trocha sa stretnutia aj bála, ale začala sa na veľkú cestu pomaly chystať. Loď, ktorou sa mala preplaviť cez oceán, mala odplávať v polovici apríla v roku 1912, teda o necelé dva týždne. Vtedy dostala opäť list z Ameriky, ale na jej počudovanie, nebol od jej muža Rudolfa.

Otvorila list, v ktorom našla okrem niekoľkých napísaných viet aj dosť veľkú sumu peňazí. Bol to list milenky jej muža, v ktorom ju žiadala, aby do Ameriky nechodila, lebo ona s ním už viac rokov žije, miluje ho a volá ju iba preto, že ho hrýzlo svedomie. Mária ostala v tej chvíli zasiahnutá zvláštnym pocitom. Jej muž jej bol dlhý čas neverný a ona sa stretnutia s ním skôr bála, než tešila. Rozhodla sa, že nikde nepôjde.

O niekoľko dní preletela svetom správa, že loď Titanic stroskotala a potopila sa. Keď si Mária vyhľadala odložené karty, ktoré jej poslal Rudolf s prekvapením spoznala, že názov lode, ktorou sa mala plaviť cez oceán sa volala Titanic. Tak ju manželova milenka vlastne zachránila pred hroznou katastrofou a možno istou smrťou. Taký bol skutočný príbeh starenkinej príbuznej, ktorá má dve schiffkarty na Titanic dodnes odložené.
Autor: mh
 

Vyberte región